Každý pořádný běžec nedá dopustit na ovesné vločky. Jsou to lehce stravitelné složené sacharidy, které nám dodají energii na dlouhou dobu. Obsahují hodně vlákniny a povzbuzují imunitu. U nás doma máme ve skřínce raději 3 náhradní pytlíky vloček. Často se stane, že za den jeden zmizí. Vločky používám na přípravu sladkých i slaných kaší, sušenek, muffinů, koláčů, karbanátků… Jablek u nás doma taky najdete hodně. Kupujeme místní klášterecká a v komoře jich je vždy plná bedýnka. Řídím se anglickým heslem „One apple a day takes doctor away.“ Každý den mám jedno na snídani. Kombinaci jablek a ovesných vloček (a skořice samozřejmě) považuji asi za tu nejlepší na světě. Proto jsem se rozhodla sepsat vám pár svých oblíbených lehkých receptů.
Jablečná granola (1 větší dóza granoly)
• 500g hrubých ovesných vloček
• 5 jablek
• 2 lžíce skořice
• 100g mandlí
•100 g kokosu (nepovinné, ale dodá tomu sladký nádech)
• 3 lžíce medu
• 3 lžíce rozehřátého kokosového oleje
Jablíčka si nakrájíte na plátky a dáte je péct předem na plech do trouby na 160°C. V míse si smícháte pytel ovesných vloček, kokos, mandle a skořici. V hrnečku rozmícháte rozehřátý kokosový olej s medem, který pak nalijete do mísy k ostatním ingrediencím. Pořádně promícháte a dáte na plech k jablkům. Znovu promíchejte směs s jablky a dejte péct na 160°C cca na hodinu. Každých 15 minut choďte granolu promíchat, a až vám bude granola připadat dostatečně “dozlatova”, vytáhněte ji z trouby. Nechte ji vychladnout a poté ji můžete sesypat do dózy či sklenice.
Ovesné sušenky s jablky
• 1,5 hrnku ovesných vloček
• 1 vejce
• 5 nastrouhaných jablek
• 1 lžička pečícího prášku
• 5 nasekaných datlí
• lžíce skořice
• popř. trochu ovesného nebo jakéhokoliv jiného mléka
Rozpečeme si troubu na 170°C. Ve velké míse smícháme nejdříve všechny tekuté ingredience a poté přisypáváme vločky, prdopeč a skořici. Pokud je těsto příliš tekuté, přidáme ještě trochu ovesných vloček. V obráceném případě přilijeme trochu mléka, promícháme a chvilku počkáme než se směs propojí. Těsto by mělo být pevnější struktury, která lze nabrat lžící a drží pohromadě. Pomocí lžíce nabíráme “kuličky” a dáváme je na plech, kde je dotvarujeme rukama nebo vidličkou. Pečeme 30 min na 170°C.
Tyhle sušenky s sebou pravidelně vozívám na různá soustředění, dlouhé cesty, výlety, túry a někdy i na závody.
Jablečné muffiny
• 2 hrnky ovesných vloček
• 1 hrnek mletých mandlí
• 2 lžičky skořice
• lžička jedlé sody
• 2 vejce
• 5 nastrouhaných jablek
• 3 lžíce medu
• oříšek másla nebo kokosového oleje
Rozehřejeme si troubu na 170°C. Připravíme si košíčky na muffiny (nejlépe silikonové). V 1. míse rozmícháme všechny pevné sypké ingredience a v 2. všechny tekuté (vejce, jablka, rozehřáté máslo a med). Tekuté ingredience přimícháme k suchým. Pomocí lžíce naplníme každý košíček . Pečeme 25-30 min, dokud nejsou na povrchu zlaté a po píchnutí z nich nevytáhneme suché párátko.
Tyhle muffiny jsou inspirovány “superhero muffins” z kuchařky Run fast (cook fast) eat slow. Lze udělat jejich různé variace.
Přeju vám dobrou chuť!
Podělte se se mnou v komentářích nebo na instagramu o své chuťové dojmy.
Tak běhu zdar!