Přestože si většina lidí spojuje dýni spíš s americkou kuchyní či Halloweenem, rozhodně patří i do zdravé české podzimní kuchyně. Dýně obsahuje provitamín A, vitamín B1, B2, B3, E, kyselinu listovou (B9), omega-3-mastné kyseliny, z minerálních látek hořčík, draslík, vápník, měď, selen, železo, zinek a fosfor. Téměř každý někdy ochutnal dýňovou polévku. Dále ji lze použít jako slané přílohy (např. dýňová kaše, „hranolky“ nebo placky), ale i do sladkých receptů (koláče, sušenky, muffiny…).
Ingredience
cca 250g jemných ovesných vloček
60g vypeckovaných datlí
150ml vody nebo mléka
cca 500g dýňového pyré (klidně z hokkaido)
250g tvarohu
1 vejce
javorový sirup (podle toho, jak moc to chceš sladké…dala jsem tam cca 4 lžíce)
špetka soli
lžička skořice
lžička perníkového koření
trochu nastrouhaného muškátového oříšku
Postup
Rozmixujte vločky s datlemi a trochou vody (popř. mléka). Mělo by vám vzniknout ne moc lepivé těsto. Pokud lepí, přisypte trochu vloček. Trochu těsta si oddělte na ozdoby. Těsto lžící nebo rukama rozprostřete na dno a okraje formy a dejte péct 10min na 180°C. Rozmixujte dýni s tvarohem, vejcem, sladidlem a kořením. Pečte 15 min na 180°C. Mezitím si vyřízněte ze zbytků těsta lístečky nebo různé jiné tvary a ty položte na vrch koláče. Snižte teplotu na 165° a pečte ještě 20-25 min.
Běhu a koláčům zdar!